Voegen & Voegsoorten
Hieronder tref je een overzicht aan van de verschillende soorten voegen. Voegwerk van de gevel bestaat uit een lintvoeg (horizontale voeg) en een stootvoeg (verticale voeg). De mortel waarmee de voeg gezet wordt is afhankelijk van de oorspronkelijke voeg. In de meeste gevallen wordt bij de gevelrestauratie van monumenten gebruik gemaakt van kalkmortel. Voor het zetten van een ambachtelijke voeg zoals de knipvoeg, snijvoeg of daggestreek-voeg is het aan te raden een ambachtelijk voeger in te schakelen.
Knipvoeg / Geknipte voeg
De knipvoeg is een ambachtelijke voeg en wordt vaak bij monumentale gevels toegepast. De voeg wordt met een speciale mortel gezet en zit buiten het het zichtvlak van de steen. Het verschil met de snijvoeg is dat deze voeg gelijk aan het zichtvlak van de steen wordt gesneden. De knipvoeg wordt gesneden met een facet-randje.
Snijvoeg / Gesneden voeg
De snijvoeg is een ambachtelijke voeg en wordt vaak bij monumentale gevels toegepast. De voeg wordt met een speciale mortel gezet en is gelijk aan het zichtvlak van de steen. Het verschil met de knipvoeg is dat de knipvoeg voeg buiten het zichtvlak van de steen wordt gesneden. De snijvoeg wordt gesneden met een facet-randje.
Daggestreek voeg (daggesnede)
De voeg met daggestreek wordt met een speciale mortel gezet en is een doorgestreken voeg. Bij deze voeg wordt in het midden van de lintvoeg een streep getrokken. Een mooie variant op deze voeg is het zogenaamde “boeren knipwerk”. Hierbij worden de stootvoegen geknipt.
Borstelvoeg (kamwerk / platvol)
De borstelvoeg is een relatief goedkope voeg en heeft een ruw oppervlak, gelijk aan het zichtvlak van de steen.
Doorgestreken voeg (platvol / glad)
De doorgestreken voeg zit gelijk met het zichtvlak van de steen en heeft een glad oppervlak. Wanneer deze voeg met de juiste verhoudingen wordt aangebracht heeft deze voeg ook een licht waterkerend oppervlak.
Glad, verdiepte voeg (terug liggende voeg)
De glad verdiepte voeg is hetzelfde als de doorgestreken voeg maar ligt ongeveer 2mm tot 5mm achter het zichtvlak van de steen.
Glad, licht verdiepte voeg (terug liggende voeg)
De glad verdiepte voeg is hetzelfde als de doorgestreken voeg maar ligt ongeveer 1mm tot 2mm achter het zichtvlak van de steen.
Schaduwvoeg
De schaduwvoeg is een voeg waarbij de lintvoeg schuin omhoog tussen de stenen ligt en de stootvoeg gelijk met het zichtvlak van de steen ligt. De schaduwvoeg heeft een glad oppervlak.
Uw voegwerk laten restaureren?
Wilt u uw voegwerk laten restaureren? Of een mooie ambachtelijke voeg in een nieuwe gevel laten zetten? Via de onderstaande knop vindt u gemakkelijk een gecertificeerd restauratievoeger bij u in de buurt!
Vind een gecertificeerd restauratievoeger
Dit overzicht is samengesteld met dank aan restauratievoeger Alex Kuijpers.
Contactgegevens
Stichting Voeggarant
De Stapeling 10, 8447GN Heerenveen
+31(0)6 – 422 534 66
Like ons op Facebook